City Guerilla | Otvorena biblioteka Olje Petrović u Balkan Design Network-u
23098
post-template-default,single,single-post,postid-23098,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 

Otvorena biblioteka Olje Petrović u Balkan Design Network-u

Otvorena biblioteka Olje Petrović u Balkan Design Network-u

Balkan Design Network, koji je raspisao konkurs Young Balkan Designers (YBD) 2015 sa sloganom Common Grounds uvrstio je pokretnu otvorenu biblioteku Olje Petrović među nagrađena rešenja.

The black box

Common Grounds pozivao je na introspektivni pogled na sopstveno nasleđe i kulturne vrednosti, korene, autentičnosti i nesavršenosti, kao i njihovu inteligentnu primenu u kontekstu savremenog Balkana. Predmet takmičenja bili su dizajn koncepti, proizvodi (nameštaj, svakodnevni predmeti, kućna oprema, pomoćni proizvodi itd), reciklirani materijali, modne konfekcije i slično.

Međunarodni žiri kojim je predsedavao renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, (KGID, Nemačka),odabrao je pobednike ovogodišnjeg konkursa. Članovi žirija bili su : Jan Boelen, industrijski dizajner (Akademija za dizajn Eidinhoven, Holandija); Z33 kuća za savremenu umetnost (Belgija); Nikola Radeljković, industrijski dizajner (Numen / ForUse, predsednik Balkanske dizajn mreže, Hrvatska), Jelena Matić, dizajner nameštaja (Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Srbija).

Rešenje otvorene biblioteke “The black box” nastalo je tokom prošlogodišnje radionice Gradske Gerile, koja je predstavljala nastavak projekta “Otvorene biblioteke”. Projekat Goethe-Gerile (sadašnja Gradska Gerila) “Otvorena biblioteka” nastao je 2010. godine u želji da građanima predstavi ideju besplatne razmene knjiga. Tada je velika biblioteka postavljena u Knez Mihailovoj ulici, gde su prolaznici mogli da svrate i ostave svoju knjigu u zamenu za neku koja se već u njoj nalazila. Tokom radionice održane 2014. godine sastavljeno je sedam malih pokretnih biblioteka, među kojima je i “The black box” koje su raspoređene po Savamali.

Dizajn svakodnevnog upotrebnog predmeta za razmenu (mobilne otvorene biblioteke) čini razmenu knjiga nepredvidivom. Sa jedne strane kutije nalazi se otvor sa paravanom koji sakriva sadržaj biblioteke. Korisnik provlači ruku između crnih elastičnih niti kako bi dohvatio knjigu koja mu se nađe pod prstima. Sa druge strane kutije postoji otvor kroz koji se može ubaciti knjiga za razmenu. Tako je ona prepuštena slučajnom susretu sa nekim sledećim posetiocem biblioteke.

Na ovaj način pažnja korisnika fokusira se na čin susretanja (sa nečim ili sa nekim drugim) kao i niz radnji koje mu slede: prvo ugledate objekat, onda ga osmatrate, identifikujete, prepoznajete… možete se pitati o svojstvima koja su vam strana i neobična, stvarati nove veze, interakcije, i na kraju imate priliku da je prihvatite (nešto ili nekoga drugog) bilo da odobravate njegovu istinu ili ne. Ako ga prihvatite – znači da mu verujete.

Pokretna otvorena biblioteka “The black box”, zajedno sa ostalim izabranim dizajnerskim rešenjima, učestvovaće u dvogodišnjem Young Balkan Designers programu koje podrazumeva i regionalno dizajn takmičenje, međunarodnu putujuću izložbu, i program mobilnosti i edukacije za mlade dizajnere.

Koa deo međunarodne izložbe “Kutija” će biti izložena na sledećim događajima: Mikser Festival u Beogradu (3-7. jun, 2015), D Day u Zagrebu (25-29. jun 2015); One Design Week u Plovdivu (20-29. jun 2015); Skoplje Design Week (September 2015); Vienna Design Week, Tirana Design Week (oktobar 2015); Istanbul (novembar 2015), IMM Keln (januar 2016).

No Comments

Post a Comment